Έληξε η αεροπειρατεία στη Λάρνακα – Παραδόθηκε ο δράστης

1408

Τα εκρηκτικά ήταν θήκες κινητών….

Η αεροπειρατεία έληξε με την παράδοση του αεροπειρατή στις αρχές. Ελεύθεροι οι επιβάτες της πτήσης της Egypt Air. Για πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης έκανε λόγο η Λευκωσία.

– O Σεΐφ Ελντιν Μουσταφά είναι ο αεροπειρατής – Είναι 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού
– Ζήτησε την απελευθέρωση γυναικών που κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου και συνάντηση με αξιωματούχο της Ε.Ε. για να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο
– Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι αρχικά ζήτησε να προσγειωθεί το Airbus είτε στην Τουρκία είτε στην Κύπρο
– Νωρίτερα, είχε μεταδοθεί ότι ο αεροπειρατής λέγεται Ιμπραήμ Σαμάχα, 59 ετών, είναι καθηγητής πανεπιστημίου και έχει 4 παιδιά
– Η αεροπειρατεία έγινε σε αεροπλάνο της Egypt Air που εκτελούσε δρομολόγιο Αλεξάνδρεια – Κάιρο
– Έγινε αναγκαστική προσγείωση στη Λάρνακα και το Airbus έχει απομονωθεί στο διάδρομο

Το ιστορικό

Το πρωί της Τρίτης προσγειώθηκε στην Λάρνακα το αεροπλάνο των αιγυπτιακών αερογραμμών, τύπου Airbus, που μεταφέρει 55 επιβάτες και πλήρωμα 7 ατόμων.

Αμέσως υπήρξε κινητοποιήση για την αντιμετώπιση της αεροπειρατείας

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στήθηκε ομάδα κρίσεως. Αυτήν την ώρα το αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, βρίσκεται απομονωμένο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, που παραμένει κλειστό για λόγους ασφαλείας.

Τρία αεροσκάφη που επρόκειτο να αναχωρήσουν από τη Λάρνακα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, ενώ οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας κατευθύνονται προς την Πάφο.

Σύμφωνα με το Sigmalive, ο αεροπειρατής απαίτησε σκάλες και να απομακρυνθούν οι δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να ξεκινήσει η ελευθέρωση ομήρων, με προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά.

Όπως ανακοίνωσαν μέσω Twitter οι αιγυπτιακές αερογραμμές, μετά από διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε να απελευθερωθούν όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους, εκτός από το πλήρωμα και τέσσερις αλλοδαπούς επιβάτες.

Αλλαλούμ με τα αιτήματα του δράστη – «Δεν είναι τρομοκράτης, είναι ηλίθιος»

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί από διεθνή αλλά και Κυπριακά ΜΜΕ πως το κύριο αίτημα του δράστη ήταν να μιλήσει με μια γυναίκα από την Κύπρο με την οποία φερόταν να έχει σχέση στο παρελθόν

Η γυναίκα εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στον πύργο ελέγχου από όπου μιλάει με τον δράστη τηλεφωνικά.

Αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι ο εν λόγω άντρας έχει δύο αιτήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με το άσυλο που ζητάει από την Κύπρο και το δεύτερο αφορά στην πρώην σύζυγό του την οποία ζητάει να δει.

«Δεν είναι τρομοκράτης, είναι ηλίθιος», είπε αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Οι τρομοκράτες είναι τρελοί αλλά δεν είναι ανόητοι. Αυτός ο τύπος είναι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας πίσω από την αεροπειρατεία και επιβεβαίωσε ότι ο άντρας ζητάει να συναντηθεί με την πρώην Κύπρια γυναίκα του.

Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται για τρομοκράτη

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδησεων TASS, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν πρόκειται για υπόθεση τρομοκρατίας.

«Yπάρχει πάντα μια γυναίκα», απάντησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε ερώτηση για το αν επιβεβαιώνεται ότι όλη η υπόθεση της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της EgyptAir σχετίζεται με μία γυναίκα.

«Φαίνεται ότι τουλάχιστον 49 από τους επιβάτες έχουν απελευθερωθεί. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου όλοι να απελευθερωθούν με ασφάλεια και να τεθεί τέρμα σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό», κατέληξε ο πρόεδρος της Κύπρου.