Δελφίνια. Υπέροχα πλάσματα, ελεύθερα πνεύματα…

1583
Ποιος αλήθεια από μας δεν έχει ονειρευτεί πως ταξιδεύει στα κύματα πάνω στη ράχη ενός δελφινιού; Σε ποιον αλήθεια δεν έκαναν παρέα στις ατέλειωτες ώρες ενός ταξιδιού με πλοίο τα υπέροχα αυτά θηλαστικά κολυμπώντας δίπλα στην κουπαστή;
Μπορείς να φανταστείς ένα πλάσμα που δεν έχει τέρμα ο ορίζοντας του να περνάει τη ζωή του μέσα σε μια υγρή φυλακή λίγων κυβικών νερού;

Κι όμως παρόλο η Πολιτεία με τον νόμο νόμος 4039/2012 προσπάθησε να θεσμοθετήσει την προστασία των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση τους με κερδοσκοπικό σκοπό, κάποιοι μοιάζουν να μην αγγίζονται από αυτόν…

Τέσσερα δελφίνια από το δελφινάριο Särkänniemi στη Φινλανδία ετοιμάζονται να μεταφερθούν στο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου στην Ελλάδα.
Το δελφινάριο Särkänniemi έκλεισε τις πόρτες του στις 27 Οκτωβρίου 2015. Ως κύρια αιτία για το κλείσιμο αναφέρεται η μειωμένη συμμετοχή του κοινού και η μείωση των κερδών του, λόγω αλλαγής στη στάση των πολιτών απέναντι σε αιχμαλωσία των κητωδών.
Το δελφινάριο έχει λάβει προσφορές για την πώληση των δελφινιών, που όμως απέρριψε δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να πουλήσει τα δελφίνια αλλά να βρει μια καλή λύση διαβίωσης για αυτά.

Το Δίκτυο Dolphinaria Free Europe (DFE) έχει λάβει επιβεβαίωση από τις Φινλανδικές οργανώσεις ότι οι άδειες CITES που απαιτούνται για τη μεταφορά των δελφινιών από το δελφινάριο Särkänniemi έχουν εγκριθεί.
Ο προορισμός που αναφέρεται στα έγγραφα είναι το δελφινάριο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Ελλάδα. Όμως στον χώρο αυτό έχουν επιβεβαιωθεί πέντε θάνατοι δελφινιών τα τελευταία χρόνια και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρος καλής διαβίωσης για τα δελφίνια!

Επιπλέον, στις 14 Ιουνίου 2016, το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ελλάδα ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του Αττικού Πάρκου (συμπεριλαμβανομένου του δελφιναρίου), έξι ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του δελφιναρίου, παρά το γεγονός ότι ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος είχε υποσχεθεί να προχωρήσει με νόμο στην απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη Ελλάδα.
Ο Νόμος 4039/2012, ήδη απαγορεύει κάθε είδους παραστάσεις με ζώα και δεν εξαιρεί τους ζωολογικούς κήπους.
Ωστόσο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών, στην περίπτωση του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου ο νόμος δεν εφαρμόζεται και η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για αυτήν την ανομία.


Το Αττικό Πάρκο έχει ήδη δεχθεί δύο επιπλέον δελφίνια στις 11 Ιουλίου από το Πάρκο Asterix στη Γαλλία. Έτσι αν στα τέσσερα αυτά υπάρχοντα δελφίνια του Αττικού Πάρκου προστεθούν και τα τέσσερα από τη Φιλανδία, ο αριθμός τους θα ανέβει σε οκτώ κάνοντας ακόμη πιο δύσκολα εφαρμόσιμη την απαγόρευση της διατήρησης κητωδών σε αιχμαλωσία στην Ελλάδα, που εκτός από αίτημα επιστημόνων και οργανώσεων ήταν και υπόσχεση δύο υπουργών.
Είναι μάλιστα ειρωνικό το γεγονός ότι η επιχειρηματική αυτή κίνηση αφορά τη μεταφορά των δελφινιών από μία χώρα που θα είναι ελεύθερη πλέον από δελφινάρια, σε μια άλλη που έχει υποσχεθεί να προχωρούσε και αυτή σε παρόμοια κίνηση.

Η βιομηχανία εκμετάλλευσης των κητωδών προσπαθεί ενάντια στο Νόμο 4039/2012 να συνεχίσει την χρήση αυτών των ζώων σε ρόλο κλόουν, δίνοντας παραστάσεις για την ψυχαγωγία των επισκεπτών των επιχειρήσεων και να διαιωνίσει την ιδέα ότι η αιχμαλωσία είναι επιτρεπτή για τη δική μας ψυχαγωγία.

Τα κητώδη, ως συναισθανόμενα όντα, υποφέρουν όταν δεν ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες. Ο εγκλεισμός των κητωδών, που έχουν υψηλό βαθμό αντίληψης και αυτογνωσίας, σε δελφινάρια-φυλακές καθώς και η χρήση τους σε παραστάσεις αποτελούν βάρβαρες πράξεις που ισοδυναμούν με ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια.
Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση ή την προστασία αυτών των ζώων. Αντίθετα δημιουργούν την απόλυτα στρεβλή αντίληψη στους ανθρώπους και ειδικά στους νέους, ότι δικαιούμαστε να τα μετατρέπουμε σε πειθήνια και υποτακτικά υποκείμενα της δύναμης του ανθρώπου.

Ο Νόμος 4039/2012 απαγόρευσε τις παραστάσεις με ζώα σε όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωολογικών κήπων, όμως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνέχισε τις παραστάσεις των δελφινιών μετονομάζοντας τες σε «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις».
Πρόσφατα, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε οδηγία προς τα σχολεία όπου συνιστά «την αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης».

Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει επιβάλλει το νόμο μέχρι σήμερα. Ήρθε η στιγμή να αποδείξει ότι η αδράνεια και αδιαφορία του παρελθόντος δεν θα συνεχιστούν.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορεί να συντελεί στη συνέχιση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στην αιχμαλωσία των ζώων και αψηφούν τους νόμους. Είναι ανάγκη να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην άμεση απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα και στο κλείσιμο του δελφιναρίου, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει.

Για το θέμα διεξάγεται συλλογή υπογραφών εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Όλγα Κήκου (Dolphinaria-Free Europe)
τηλέφωνο: 6972004963

Υ.Γ. Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω την Elisabeth Dimitras για τον αγώναπου δίνει σε καθημερινή βάση είτε για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους είτε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων..

———————————————–
http://enfo.gr/ar6347