«Δεν ξέρω αν νιώθω “φτιαγμένη” αλλά ξέρω ότι νιώθω καλύτερα» λέει η 98χρονη Ρ. Μπραν για το χάπι της κάνναβης

2089

H Ρουθ Μπραν είπε τελικά «ναι» στη μαριχουάνα. Είναι 98 ετών. Παίρνει ένα πράσινο χάπι που περιέχει έλαιο κάνναβης με μια γουλιά βιταμινούχο νερό. Έπειτα, η κ. Μπραν που πάσχει από νευροπάθεια χαλαρώνει στη αναπηρική καρέκλα της και περιμένει ν’ ανακουφιστεί από τους οξείς πόνους στους ώμους, στα μπράτσα και στα χέρια της.

«Δεν ξέρω αν νιώθω “φτιαγμένη”, αλλά ξέρω ότι νιώθω καλύτερα όταν παίρνω αυτό το πράγμα», λέει.

Η κ. Μπραν σύντομα θ’ αποκτήσει παρέα. Ο οίκος ευγηρίας, στον οποίο ζει στη Νέα Υόρκη, το «Εβραϊκό Σπίτι στο Ρίβερντεϊλ», κάνει το ασυνήθιστο βήμα να διευκολύνει τους ενοίκους του να κάνουν χρήση ιατρικής κάνναβης αντί για συνταγογραφούμενα φάρμακα, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας διάφορων ασθενειών. Παρότι το προσωπικό δεν διατηρεί απόθεμα ούτε χορηγεί το ίδιο κάνναβη, ο ένοικοι επιτρέπεται να την αγοράζουν από ειδικό σημείο, να την κρατούν κλειδωμένη σε κουτί στα δωμάτια τους και να την παίρνουν μόνοι τους.


Η 80χρονη Μάρσια Ντάνετζ δήλωσε πως στην αρχή ανησυχούσε τι θα ΄λεγε ο κόσμος.  «(η κάνναβη) έχει ένα στίγμα. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι δε “φτιάχνεσαι” πραγματικά όταν τη χρησιμοποιείς». Φωτο: Γιάνα Πάσκοβα για τους NYT

Σε κοινότητες συνταξιούχων και σε οίκους ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί στρέφονται όλο και περισσότερο στην κάνναβη για ν’ ανακουφιστούν από τους πόνους. Πολλοί την έχουν υιοθετήσει ως εναλλακτική λύση έναντι των ισχυρών φαρμάκων όπως η μορφίνη, λέγοντας πως είναι λιγότερο εθιστική και με λιγότερες παρενέργειες. Για μερικούς ανθρώπους είναι το τελευταίο καταφύγιο όταν τίποτε άλλο δε βοηθά.

Η κάνναβη, που η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει, έχει εγκριθεί για ιατρική χρήση από 29 Πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες αυτές της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, ΠΚ. Επιστημονικά στοιχεία, που διαρκώς αυξάνονται, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της στη θεραπεία ορισμένων ιατρικών παθήσεων, μεταξύ των οποίων ο νευροπαθητικός πόνος, οι έντονοι μυϊκοί σπασμοί που συνδέονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, η ακούσια απώλεια βάρους, καθώς επίσης ο εμετός κι η ναυτία που οφείλονται στη χημειοθεραπεία. Υπήρξαν τέλος αναφορές ότι η κάνναβη έχει βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας, αλλά και ασθενείς με Πάρκινσον.

Σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός χρηστών κάνναβης μεγαλύτερης ηλικίας είναι ακόμη σχετικά περιορισμένος. Σύμφωνα ωστόσο με πρόσφατες μελέτες, έχει αυξηθεί σημαντικά στις ηλικίες από τα εξήντα πέντε και πάνω.

«Το θέμα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι πιστεύαμε», λέει ο Μπράιαν Κάσκι, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή μελέτης που εκδόθηκε τον Ιανουάριο με τίτλο, «Η αυξανόμενη χρήση της κάνναβης από ηλικιωμένους Αμερικανούς: Μια κρίση στη δημόσια υγεία ή μια βιώσιμη εναλλακτική πολιτική;». «Ίσα που έχουμε καταφέρει να το αγγίξουμε», προσθέτει.

Μια λέσχη υποστήριξης της κάνναβης με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που ξεκίνησε από ενοίκους του Ρόσμορ Γουόλνατ Κρικ -μιας κοινότητας συνταξιούχων στα ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο- μετρά πλέον 530 μέλη — τόσα πολλά δηλαδή, που χρειάστηκε ν’ αλλάξει αίθουσες συνάντησης τρεις φορές.

«Θα ήμουν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, αν δε έκανα χρήση κάνναβης», λέει η 72χρονη Ανίτα Ματαράσο, γιαγιά σήμερα με έξι εγγόνια, που διευθύνει το πρόγραμμα και κάνει καθημερινή χρήση κάνναβης μεταξύ άλλων για την αρθρίτιδα και τις νευραλγίες της.

Στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, ύστερα από απαίτηση των ενοίκων τους, τουλάχιστον 12 μονάδες υποβοηθούμενης διαβίωσης εφαρμόζουν επίσημα πολιτική χρήσης ιατρικής κάνναβης, δήλωσε ο Ρόμπιν Ντέιλ, εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Περίθαλψης Υγείας της Ουάσιγκτον. Σημειωτέον, ο οργανισμός έχει αναρτήσει στον ιστότοπο του, ένα υπόδειγμα υιοθέτησης ιατρικής πολιτικής για τη χρήση της κάνναβης.


O πρόεδρος του Riverspring Health, Ντάνιελ Ράινγκολντ. Δήλωσε ότι χορήγησε κάνναβη στον πατέρα του ως αναλγητικό λίγο πριν πεθάνει.  Φωτο: Γιάνα Πάσκοβα για τους NYT

Τον Μάρτιο, ένα υψηλά ιστάμενο σώμα επαγγελματιών του τομέα της Υγείας, ο Αμερικανικός Σύλλογος Διευθυντών Κλινικής (AMDA), που αποτελεί μια ιατρική εταιρεία για την ανακουφιστική φροντίδα των χρονίως πασχόντων, πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του. H αντιπρόεδρος του, Κάρι Λέβι, θα πραγματοποιήσει μια εισήγηση σχετικά με τη χρήση της κάνναβης, τα οφέλη, τους κινδύνους και τις παγίδες για τους παρόχους της.

«Οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν και χρειάζεται να ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε στο γεγονός», δήλωσε.

Κι ενώ η έρευνα για την κάνναβη περισσεύει, σχετικά μικρό κομμάτι της έχει επικεντρωθεί ειδικά στη χρήση της από ηλικιωμένους, παρότι ο αριθμός τους αυξάνεται – κι όχι μόνο στις ΗΠΑ. Στο Ισραήλ, για παράδειγμα, ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή με κάνναβη για χρόνια ολόκληρα. Κι οι «Αμερικανοί για την ασφαλή πρόσβαση», μια ομάδα υπεράσπισης (της ασφαλούς και νόμιμης πρόσβασης στην κάνναβη) βοήθησε ν’ ανοίξει στην Τσεχική Δημοκρατία ένα ερευνητικό κέντρο που αξιολογεί τις επιπτώσεις της κάνναβης στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Πηγή: New York Times