Δημιούργησαν μια τελείως νέα μορφή ζωής

1753
DNA molecules

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν τον πρώτο σταθερό ημισυνθετικό οργανισμό. Πρόκειται για το βακτήριο E.coli, το οποίο περιέχει στο γενετικό κώδικά του όχι μόνο τις τέσσερις φυσικές βάσεις (A, T, C, G) κάθε έμβιου οργανισμού στη Γη, αλλά επίσης δύο συνθετικές βάσεις (Χ, Υ).

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία δεν είναι τόσο οι δύο πρόσθετες συνθετικές βάσεις, το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν, αλλά το ότι ο ημισυνθετικός μονοκύτταρος οργανισμός είναι πλέον σταθερός, διατηρεί δηλαδή μόνιμα το συνθετικό τμήμα του γενετικού υλικού του, καθώς διαιρείται και πολλαπλασιάζεται. Αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που επικαλείται τη σχετική επιστημονική έρευνα, με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία τελείως νέων μορφών ζωής, που θα αναπαράγονται απεριόριστα και θα είναι δυνατό επίσης να προγραμματισθούν εκ των προτέρων, ώστε να διαθέτουν συγκεκριμένες επιθυμητές – από τον δημιουργό τους – ιδιότητες.

Η μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Φλόιντ Ρόουμσμπεργκ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). «Δημιουργήσαμε ένα ημισυνθετικό οργανισμό πιο κοντά στη ζωή», δήλωσε ο Ρόουμσμπεργκ και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι τελικά όλες οι διαδικασίες της ζωής είναι υποκείμενες σε χειραγώγηση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αν και οι πρακτικές εφαρμογές αυτού του νέου είδους οργανισμού απέχουν ακόμη αρκετά, στο μέλλον, οι ερευνητές οραματίζονται διάφορους ρόλους, π.χ. στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και υλικών. Παράλληλα επιχειρούν να καθησυχάσουν για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία πολυκύτταρων ημισυνθετικών οργανισμών. Μπορεί στο μέλλον να υπάρξει ακόμη και ένα ημισυνθετικό ανθρώπινο DNA;

Η δημιουργία των πρώτων συνθετικών βάσεων DNA είχε ανακοινωθεί το 2014. Όμως τότε το τροποποιημένο βακτήριο πέθαινε γρήγορα, καθώς δεν μπορούσε να κρατήσει το συνθετικό τμήμα του γενετικού υλικού κατά τον πολλαπλασιασμό του, κάτι που επιτεύχθηκε τώρα, προσδίδοντας έτσι την αναγκαία σταθερότητα στον ημισυνθετικό μικροοργανισμό.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να μελετήσουν πώς ο νέος ημισυνθετικός γενετικός κώδικας μπορεί να μεταγραφεί σε RNA, το ζωτικό μόριο στα κύτταρα, το οποίο χρειάζεται για να «μεταφραστεί» στη συνέχεια το DNA σε πρωτεΐνες. Θα πρόκειται πλέον για «αφύσικες» πρωτεΐνες, που δεν υπάρχουν καθόλου στη φύση.

————————————————————————–

 

tvxs