Εικόνες καταστροφής στην Κύπρο – Δυο πυροσβέστες νεκροί από την πυρκαγιά

1146

Εικόνες καταστροφής στην Κύπρο καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας εξακολουθεί να καίει. Δυο πυροσβέστες έχασαν στη ζωή τους στη μάχη με τη φωτιά.

Πρόκειται για τους δασοπυροσβέστες Μάριο Αριστοτέλους 44 ετών, και Ανδρέα Σοφοκλέους 49 ετών που έχασαν τη ζωή τους στην ανατροπή βυτιοφόρου στην περιοχή Άγιος Θεόδωρος.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται.

Όσον αφορά τη φωτιά, γύρω στις 11:00 το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο το δυτικό μέρος της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου – Πλατάνια και καταβάλλεται προσπάθεια για περιορισμό των μετώπων στην περιοχή Σπήλια – Κούρδαλι, Κανναβιών και Αγίας Ειρήνης, ενώ εντονότερο είναι το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου.

Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος – πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών – εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Επίσης, επιχειρούν, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο Καναντέρ και δύο ελικόπτερα Super Puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και Ιταλία.

Η πυρκαγιά, η χειρότερη στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει μέχρι στιγμής αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Αναβλήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί 

Λόγω της συνεχιζόμενης δύσκολης κατάστασης με την μεγάλη πυρκαγιά, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη, η σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την κατανόηση, που επέδειξε. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή του Τροόδους, όπου επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.