Εκεί όπου ο χρόνος έχει παγώσει: Το ακριτικό νησί του Αιγαίου με την ξεχωριστή γοητεία! (PHOTOS)

854
Το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο διατηρώντας την λιτή ομορφιά του, την μουσική και γαστρονομική του παράδοση, καθώς και μερικές από τις πιο ανέγγιχτες παραλίες του Αιγαίου!
Κάπου ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο, η μικρή Κάσος ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί από τους τουρίστες διατηρώντας τη γοητεία της κρυφή, ώστε να μπορούν να την απολαμβάνουν ελάχιστοι!
ΦΡΥ
Για την ονομασία του υπάρχουν δύο εκδοχές. Κατά την πρώτη, είναι από το σχήμα φρυδιού που έχει. Κατά την άλλη, είναι παραφθορά της λέξης Οθρυς. Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1840 και τα πρώτα χρόνια κατά μήκος της παραλίας του Φρυδιού λειτουργούσαν ταρσανάδες, στους οποίους κατασκευάζονταν τα ξακουστά ξύλινα κασιώτικα ιστιοφόρα. Στο Φρυ υπάρχει το γραφικότατο ψαράδικο λιμανάκι της Μπούκας, αντίστοιχο με αυτό της Νάουσας της Πάρου.
Πλάι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος Τριμυθούντος του Θαυματουργού, που είναι ο πολιούχος της Κάσου και γιορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου. Δυτικά, περίπου στα 500 μ., βρίσκεται ο Εμπορειός, το παλιό λιμάνι της Κάσου με τη μικρή του αμμουδιά, που είναι και η «επίσημη» πλαζ του νησιού.
ΠΟΛΙ
Είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Κάσου, κτισμένος στα 200 υψόμετρο πάνω σε λόφο. Εκεί υπήρχε αρχαία ακρόπολη και στην περιοχή έχουν ανασκαφεί τάφοι του 4ου αιώνα π.Χ. Να δείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
Είναι ένας εκτεταμένος οικισμός (και ο πολυπληθέστερος της Κάσου), πάνω από το Φρυ, με αρκετές συνοικίες. Παλαιότερα ήταν πρωτεύουσα του νησιού και αποτελούσε έδρα της Δημογεροντίας.
ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙ
Απέχει περίπου 3 χλμ. από το Φρυ και είναι κτισμένο σε μια μικρή εύφορη πεδιάδα. Κατά την παράδοση, το Αρβανιτοχώρι εποικίστηκε κατά τον 16ο αιώνα από Αρβανίτες που ήλθαν στην Κάσο ύστερα από την ερήμωση της νήσου.
Μια λαϊκή παράδοση, πάντως, θέλει το όνομα του χωριού να προέρχεται από έναν καπετάνιο κάτοικο του Αρβανιτοχωρίου, που ντυνόταν με φορεσιές αρβανίτικες. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου -ο καθεδρικός του Αρβανιτοχωρίου-, που κτίστηκε το 1864.
ΠΑΝΑΓΙΑ
Είναι το χωριό με τα καπετανόσπιτα σε ένα λόφο πάνω από τον Εμπορειό. Βέβαια τα περισσότερα σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά ακόμα κι έτσι, είναι πανέμορφα. Εδώ γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι της Κάσου, κάθε Δεκαπενταύγουστο, στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1896), από όπου πήρε την ονομασία ο οικισμός.
Κι εδώ θα δείτε και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Κάσου: τις περίφημες έξι εκκλησιές.
Πρόκειται για έξι εκκλησάκια κτισμένα στη σειρά, και συγκεκριμένα του Αγίου Χαραλάμπους, του Μεγάλου Αντωνίου, της Αγίας Κάρας (Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου), της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και Θαυματουργού. Λέγεται πως σε εκείνο το σημείο βρισκόταν κάποιος αρχαίος ναός των νυμφών.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
 
Πάρα πολλές και ωραίες, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να γνωρίσετε τις περισσότερες, εκτός αν διαθέτετε σκάφος ή… φτερά.
Εκτός λοιπόν από τον Εμπορειό και τη μικρή παραλία μέσα στο Φρυ, δίπλα από το λιμάνι, υπάρχει μια μικρή παραλία στον Αγιο Κωνσταντίνο και, λίγο πιο πέρα, οι τέσσερις συνεχόμενες βοτσαλωτές παραλίες της Αντιπεράτου.
Στο Νότο βρίσκεται η μεγάλη παραλία του Χέλατρου μέσα στον ομώνυμο κόλπο, που δεν την πιάνει κανένας καιρός.
Στο απέναντι νησάκι Αρμάθια υπάρχει εξαίρετη παραλία, την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε με καϊκάκια.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
 
  • Τα μοναστήρια του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές και του Αγίου Μάμα, προστάτη των ποιμνίων. Το πρώτο διαθέτει και μεγάλο ξενώνα.
  • Τα σπήλαια του νησιού, την Ελληνοκάμαρα με το κυκλώπειο τείχος στην είσοδό της και τη Στηλοκάμαρα με τους πολλούς σταλακτίτες.
ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ
 
Το νησί φημίζεται για τη νόστιμη κουζίνα του με τα ντολμαδάκια, το μαύρο σουπιοπίλαφο, τις μακαρούνες με σιτάκα και τα γιαχνιστά ροΐκια (είδος ραδικιού) να είναι τα πιο νόστιμα τοπικά πιάτα στο νησί.
Όσο για τα τυριά της είναι πεντανόστιμα. Γραβιέρα, αλμυροτύρι, ελαϊκή και σιτάκα, αλλά και το σπάνιο κασιώτικο βούτυρο, που λέγεται «καούλι» είναι μερικοί από τους πιο νόστιμους μεζέδες του νησιού!
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
 
Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κρήτη και τον Πειραιά (τηλ. πληροφ. 210.4226000). Αεροπορικά συνδέεται με την Αθήνα μέσω Κρήτης, Ρόδου και Καρπάθου (τηλ. πληροφ. 22450.41555, 22450.49241, 22410.24255, 210.9269111, τηλ. Ολυμπιακής (νέο) για όλη την Ελλάδα: 801.11.44444).
πηγή: Travelstyle.gr