Εμπιστευτική έκθεση: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει στο τρίτο πακέτο

1549
epa04843201 International Monetary Fund (IMF) managing director Christine Lagarde (C) speaks to reporters at the end of a special Eurogroup Finance ministers meeting on the Greek crisis at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, early 12 July 2015. The Eurogroup of eurozone finance ministers has adjourned its crisis talks on Greece's request for a third bailout until 11am (0900 GMT) on 12 Juklu, says the panel's chief, Jeroen Dijsselbloem. 'The issue of trust was discussed,' as were 'financial' issues, Dijsselbloem says after 11 hours of negotiations. He says the talks are 'very difficult,' while adding that work is 'still in progress.' EPA/VIRGINIA MAYO / POOL

Μήνυμα – τελεσίγραφο προς την Ευρώπη στέλνει πλέον το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας οριστικά ότι, σ’ αυτή τη φάση, δεν μπορεί να μετάσχει στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα και προειδοποιώντας ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του, σε μεταγενέστερο χρόνο, έχει ως ρητή προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η θέση αυτή του ΔΝΤ αποτυπώνεται σε εμπιστευτική έκθεση που παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας και το κακό ιστορικό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν νέα «διάσωση» της χώρας από το Ταμείο, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το εάν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα στελέχη του ΔΝΤ θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, το Ταμείο δεν θα αποφασίσει αν πρόκειται να συμφωνήσει και να υπογράψει νέο πρόγραμμα για μήνες, πιθανόν ούτε καν εντός του 2016.

Σύμφωνα με την τετρασέλιδη «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση που παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και η οποία είναι στα χέρια των FT, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ «θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής» για να διασφαλίσουν ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης «συνάδει με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο».

Ομως «δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement σε αυτή τη φάση». Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε μια «δεύτερη φάση», όταν η Ελλάδα θα έχει «συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων» και, κυρίως, «αφού οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για ελάφρυνση χρέους».