Επικίνδυνη κλιμάκωση- Στα χαρακώματα Ολλανδία και Τουρκία.

510

Στα άκρα οι σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας

Η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του Τσαβούσογλου και αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας

Στα άκρα εξωθούνται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση της πτήσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Ρότερνταμ για συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Τούρκου προέδρου.

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του Τσαβούσογλου

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στο ολλανδικό έδαφος στις κοινότητες των Τούρκων μεταναστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εν τέλει κατευθύνθηκε στο Μετς της Γαλλίας, προκειμένου να μιλήσει σε δημόσια συγκέντρωση το μεσημέρι της Κυριακής.

Μπλόκο» από την ολλανδική αστυνομία σε υπουργό της Τουρκίας

Στο Ρότερνταμ, αντί του Τσαβούσογλου επιχείρησε να μεταβεί οδικώς η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία βρισκόταν στη Γερμανία για σειρά επαφών. Ωστόσο, η ολλανδική αστυνομία την εμπόδισε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NOS News.

H τουρκάλα υπουργός

Το NOS μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτίριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να εισέλθει. Δεν συνελήφθη, διευκρινίζεται.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε πληροφορία του NOS, σύμφωνα με την οποία η υπουργός κρατείται.

Αργότερα, εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ ζητώντας να δουν την υπουργό. Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία.

Ερντογάν: Απομεινάρια των Ναζί οι Ολλανδοί

Είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τους Ολλανδούς «απογόνους των ναζί, προκατειλημμένους και φοβικούς». «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «ξεπερνούν κάθε όριο». «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Αποκλεισμός ολλανδικής πρεσβείας, προξενείου στην Άγκυρα «για λόγους ασφαλείας»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη, που βρίσκεται σε άδεια, στην Αγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπαν ότι η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του Ολλανδού πρέσβη, του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου έχουν αποκλεισθεί για λόγους ασφαλείας.