Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισε υπέρ ύποπτου για καρκινογένεση ζιζανιοκτόνου της Monsanto!

735

Με μια υποκριτική απόφαση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφού επέλεξε τη σολομώντεια λύση, έδωσε θετική ψήφο προκειμένου να πάρει άδεια για ακόμα 7 έτη το πιθανώς καρκινογόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ζιζανιοκτόνο glyphosate.

Και πρόκειται για σολομώντεια λύση, αφού το ΕΚ απλώς έκοψε στο μισό την πρόταση της Κομισιόν για ανανέωση της άδειας για 15 χρόνια, μετά από τροπολογία που κατέθεσε η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Και πρόκειται για υποκριτική απόφαση αφού σύμφωνα με τον ίδιο το δελτίο Τύπου του ΕΚ: «Εφόσον το ζιζανιοκτόνο glyphosate θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και εμφάνιση διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του στην αγορά μόνο για επαγγελματική χρήση και μόνο για 7 έτη και όχι για 15 όπως έχει προταθεί».

Τι μας λέει με απλά λόγια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ότι αφού είναι ύποπτο για καρκινογένεση, ας τα βρούμε στη μέση και ας κυκλοφορεί  για ακόμα 7 και όχι 15 χρόνια!

Η απόφαση  έχει πάντως και κάποια θετικά σημεία αφού καλεί την Κομισιόν «να μην εγκρίνει μη επαγγελματικές χρήσεις του glyphosate και να αξιολογήσει εκ νέου την έγκριση του υπό το φως της εκκρεμούσας υποβολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) φακέλου σχετικά με την εναρμονισμένη ταξινόμησή του».

Η τελική απόφαση για την άδεια κυκλοφορίας θα ληφθεί στα μέσα Μαΐου από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στη μόνιμη επιτροπή για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (τμήμα για τα φυτοφάρμακα). Η επιτροπή αυτή μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ειδική πλειοψηφία. Εάν, όμως, δεν υπάρξει τέτοια πλειοψηφία, εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει ακόμα και μη λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

topontiki