Ηράκλειο:Ένα ταξίδι στο πέρασμα του χρόνου – Μέρος Β’- (Φώτο τότε vs τώρα )

15302

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας  στο παλιό Ηράκλειο με το Β’ μέρος του αφιερώματος.Πατήστε  εδώ για να δείτε το Α’ μέρος.

Μια ξενάγηση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό 130 χρόνων.-Συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα ,φωτογραφίζοντας από την ίδια οπτική γωνία το ίδιο μέρος  όπως είναι τώρα, με αυτό όπως ήταν ένα αιώνα πριν.

-ΜΑΚΕΤΑ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (CANDIA)

IMG_4729

Άποψη του Ενετικού Ηρακλείου(Candia) από μακέτα.Οι σημερινοί Ηρακλειώτες μπορούν να  καταλάβουν  ότι το -1- είναι το ενετικό λιμάνι με τα νεώρια να δεσπόζουν σ’ αυτό.Το -2- είναι η σημερινή πλατεία Ελευθερίας και απέναντι αυτής το εξωτερικό οχυρό του Αγίου Δημητρίου -8-(Καπετανάκειο).Το -3-το σημερινό Μειντάνι-Το -4-η σημερινή πλατεία Ελ.Βενιζέλου(λιοντάρια) και μετά κατηφορίζοντας η 25ης Αυγούστου.Το-5-το σημερινό πάρκο Θεοτοκόπουλου.Το–6-η σημερινή Εβανς και το -7-η λεωφόρος Καλοκαιρινού.

Tα αναφέρουμε αυτά για να καταλάβετε ότι  το πολεοδομικό σχέδιο της εντός των τειχών πόλης του Ηρακλείου δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα αφού και σήμερα υπάρχει όπως και πριν από αιώνες ο ίδιος  επωνονομαζόμενος ”σταυρός” στο  κέντρο του.

Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

1 ΠΥΛΗ ΙΗΣΟΥ

ΤΟΤΕ: Ηταν μια από τις 4 κύριες ενετικές πύλες που συνέδεαν την πόλη με την ύπαιθρο.Η συγκεκριμένη πύλη βρίσκεται στα νότια της παλιάς πόλης,  η πρόσοψη της οποίας είναι έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Michelle Sanmichelli.Με την πάροδο του χρόνου η πόλη του Ηρακλείου είχε κορεστεί και νέες επεκτάσεις εκτός των τειχών απλώθηκαν, ακολουθώντας τους δρόμους που αιώνες  πριν είχαν χαραχτεί.

 

 rsz_img_0004__27__jan__13__ΠΥΛΗ__ΙΗΣΟΥ

ΤΩΡΑ:Το αυτοκίνητο έφερε την επανάσταση,έτσι οι μικρές σε άνοιγμα πύλες δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετήσουν τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς.Το 1936 δημοσιεύτηκε το σχέδιο πόλεως Ηρακλείου που μέχρι σήμερα καθορίζει την τύχη ή μάλλον την ατυχία της πόλης μας.Για αυτό το θέμα θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο τρίτο μέρος του αφιερώματος.Κατασκευάστηκαν λοιπόν νέες πύλες για τις ανάγκες της εποχής κατεδαφίζοντας τμήματα των ενετικών τειχών.Σήμερα δίπλα από την πύλη του  Ιησού υπάρχουν δύο νέες (κακόγουστες) θολωτές πύλες (καινούργια πόρτα) που ενώνουν από τον νότο την καινούργια πόλη με την παλιά.

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια  από τις  σημερινές  Αρχές του Ηρακλείου  για την ανάδειξη της παλιάς πύλης του Ιησού.

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

1670_4 (1)

TOTE:Ο Ναός του Σωτήρος (Βαλιδέ τζαμί). Μονόκλιτη ξυλόστεγη γοτθική βασιλική,καθολική του Τάγματος των Αυγουστινιανών που είχε μετατραπεί από τους Τούρκους σε τζαμί. Στην πλατεία αυτή (η σημερινή πλατεία Κορνάρου ) για τους παλαιότερους το Φαλτέ τζαμί ,γινόταν  η γιορτή του ραμαζανιού.Την εποχή εκείνη ήταν αποκλειστικά κέντρο των Τουρκοκαστρινών.

rsz_img_0094__3__feb__13__ΠΛΑΤ__ΚΟΡΝΑΡΟΥ

ΤΩΡΑ:Στο σημείο όπου υπήρχε ο Ναός του Σωτήρος, σήμερα έχει πάρει τη θέση του ένα μικρό συντριβάνι .

2 ΚΟΥΜΠΕΣ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

ΤΟΤΕ:…Ο επιβλητικός αυτός Ναός ειχε  μετετραπεί μετά την απελευθέρωση της Κρήτης σε Γυμνάσιο από το 1926 έως το 1969.Κατεδαφίστηκε επί χούντας το 1970 παρά τις αντιδράσεις πολλών πνευματικών ανθρώπων της πόλης.

rsz_img_0322__2__march__13__ΚΟΥΜΠΕΣ

ΤΩΡΑ:Τα μόνα μνημεία που σώθηκαν και υπάρχουν στην νέα πλατεία (πλ. Κορνάρου) είναι η κρήνη Μπέμπο και ο οθωμανικός σελμπιχανές.

 

ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (οδός 1866)

1670_8

ΤΟΤΕ: Μία από τις δυο κεντρικές αγορές που υπήρχαν στο παλιό Ηράκλειο ήταν του Αγά Τσαρσί( η σημερινή 1866) η οποία ξεκινούσε από το Μειντάνι και έφθανε όπως σήμερα μέχρι την πλ. Κορνάρου.Ο πλακόστρωτος αυτός δρόμος ήταν ο πιό πολυσύχναστος και πολυθόρυβος του Μεγάλου Κάστρου. Θα συναντούσαμε χαμάληδες,τελάληδες, μπακάλικα με είδη πρώτης ανάγκης, οπωροπωλεία, μικρομάγαζα , παραγκομάγαζα,κασαπιά και τα παλιά ψαράδικα στη σημερινή οδό Θεοδοσάκη.Εκεί ακριβώς υπήρχε ο μεγάλος Ναός της Παναγίας της Τριμάρτυρης.Μικρό τμήμα του ναού είναι σήμερα ορατό στο εσωτερικό καταστημάτων και είναι άγνωστο σε πόση έκταση σώζεται.

rsz_img_0323__2__march__13__ΚΑΤΩΦΛΙ_-

ΤΩΡΑ: Για πάρα πολλά χρόνια ο δρόμος αυτός  κρατούσε το ίδιο χρώμα με τα μπακάλικα,τα κρεοπωλεία, τα οπωροπωλεία και τους χαμάληδες να δίνουν μία εικόνα ζωντανής αγοράς.Σήμερα δυστυχώς υπάρχουν μόνο δύο οπωροπωλεία και δύο κρεοπωλεία για να θυμίζουν στους παλιούς Ηρακλειώτες την άλλοτε μεγάλη παλιά αγορά.Τα μεγάλα super market και ο τουρισμός έχουν στρέψει το  ενδιαφέρον σε άλλα είδη εμπορευμάτων.

ΑΠΟΨΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΟΤΕ: Φωτογραφία του 1910 τραβηγμένη από το κέντρο του Ηρακλείου (Μειντάνι).Κάτω αριστερά φαίνεται η αρχή της οδού 1821,στη μέση ο Αραστάς  και πίσω ο Αγ. Μηνάς

5 ΑΠΟΨΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

 

 

 

945662_562051937150040_940556543_n

Πενήντα χρόνια μετά-φωτογραφία από το ίδιο περίπου σημείο.

 

rsz_img_5304

ΤΩΡΑ: Εκατό  και πλέον χρόνια- φωτογραφία από το ίδιο σημείο με τις μεγάλες οικοδομές να ”σκεπάζουν” σήμερα την πόλη του Ηρακλείου.

 

ΜΕΙΝΤΑΝΙ (ΠΛΑΤΕΙΑ Ν. ΦΩΚΑ) 

1670_13

ΤΟΤΕ: Η καρδιά της πόλης – το κέντρο του εμπορικού Μεγάλου Κάστρου.Ο κεντρικότερος δρόμος που ‘σκιζε στη μέση το Κάστρο ,ήτανε αυτός που είναι και σήμερα, το γνωστό Μειντάνι η Κεμέρ Αλτί όπως το έλεγαν οι Τούρκοι. Εκεί συναντούσαμε τα μανάβικα που γκρεμίστηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1901,επίσης τα περίφημα <μπρισιμιτζίδικα>,μαγαζιά που πουλούσαν κάθε είδους μεταξωτά και υφάσματα,μαγαζιά που πουλούσαν μπαχαρικά,ψιλικά,πρακτικά φάρμακα,καλλυντικά,μυρωδικά,ακόμα και κόκκινη σκόνη για το βάψιμο των νυχιών.

Πίσω από την πλατεία που ήταν η ”απατηλή βιτρίνα” της πόλης, μέσα στα γύρω στενά υπήρχαν τα γνωστά <δερμιτζίδικα>,τα <μπιτσαξίδικα, τα <μουτάφικα>,τα <γιατράδικα>, διατηρώντας ζωντανή την ατμόσφαιρα του Μεγαλοκάστρου. Στα δεξιά της πλατείας υπήρχε το Ο.Τ.50 που οι παλαιότεροι θα θυμούνται ακόμα τα μικρά θολωτά μαγαζιά που αποτελούσαν τμήματα του παλαιοενετικού τείχους και των σιταποθηκών.      Το Ο.Τ.50 κατεδαφίστηκε το 1960 με απόφαση της Δ/νσης Αρχ/των του τότε Υπουργείου Παιδείας και αποτέλεσε αξιοπερίεργο θέαμα για πολλές μέρες.Το ίδιο συνέβη και με τον Αραστά(την τότε κλειστή αγορά) που στη θέση του χτίστηκε το ξενοδοχείο El Greco.

rsz_img_0327__2__march__13__ΠΛΑΤ__ΝΙΚΗΦ__ΦΩΚΑ_-_ΙΔΗΣ

ΤΩΡΑ: Παραμένει και σήμερα η καρδιά της πόλης με πολλή κίνηση στο κέντρο του ”σταυρού”.Στο προσεχές  μέλλον  με  την πεζοδρόμηση της πλατείας-  όπως έχει  ανακοινωθεί από τις Αρχές του Ηρακλείου-η εικόνα αυτή θα αλλάξει.

 

ΑΡΑΣΤΑΣ (πεζόδρομος Αργυράκη)
7 ΑΡΑΣΤΑΣ

ΤΟΤΕ: Στο μικρό αυτό στενό υπήρχε η Παναγία της πλατείας (Piazza delle Erbe = πλατεία των δημητριακών = η λαχαναγορά τους) ή Madonnina. Βρισκόταν στην αρχή των οδών 1821 και Aργυράκη. Στους καταλόγους των εκκλησιών του Χάνδακα αναγράφεται άλλοτε ως λατινική και άλλοτε ως ελληνική εκκλησία.

1 ΑΡΑΣΤΑΣ

ΤΟΤΕ:…Στην οθωμανική περίοδο μετατράπηκε στο τέμενος Ρεϊσούλ Κιουτάμπ Χατζή Χουσεΐν Εφέντη και μεταγενέστερα με την ενσωμάτωση της Κρήτης  με την Ελλάδα,  η Παναγία του Φόρου μετασκευάστηκε σε κλειστή αγορά.Το κεντρικό κλίτος μετατράπηκε σε στοά, ενώ τα πλάγια έγιναν καταστήματα αφού κλείστηκαν με πόρτες τα ημικυκλικά τόξα. Ονομάστηκε «Αραστάς» (= Κλειστή Αγορά), από όπου πήρε το όνομα της η περιοχή, γνωστή μέχρι σήμερα σε όλους τους Ηρακλειώτες.

Το 1961, γκρεμίστηκε και στη θέση της κτίστηκε το ξενοδοχείο Ελ Γκρέκο. Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά την κατεδάφιση, κάτω από το μνημείο αποκαλύφθηκε ναός της Β΄ Βυζαντινής περιόδου. …”—–Στο τέλος αυτού του δρόμου λίγο πιό πάνω, ήταν τα γνωστά <δερμιτζίδικα>όπου οι <καζαντζήδες> μάστοροι έφτιαχναν τα μπακιρένια τσικαλοκάζανα με τα μεγάλα λουσάτα στρογγυλά μαγγάλια,τους τεντζερέδες και τα λιγιένια καλομαστορεμένα μπρίκια.

rsz_img_0332__2__march__13__ΟΔΟΣ__ΑΡΓΥΡΑΚΗ

ΤΩΡΑ: Ένας πολύ ωραίος πεζόδρομος με ωραία καταστήματα έχει γίνει σήμερα η οδός Αργυράκη, που δεν θυμίζει τίποτα από το παρελθόν αυτού του δρόμου.Στη θέση του Αραστά έχει χτιστεί το  ξενοδοχείο Ελ Γκρέκο με είσοδο από την οδό 1821 και από την οδό Αργυράκη το βιβλιοπωλείο της Ελευθεριάδη, τα βαπτιστικά Ιατρίδης και το καλτσομάνια.

 

Η ΠΛΑΤΙΑ ΣΤΡΑΤΑ ( Λεωφ. Καλοκαιρινού)

7 Λ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

ΤΟΤΕ: Λίγο πιό κάτω από το Μειντάνι ξεκινάει η πλατιά στράτα η σημερινή Λεωφ. Καλοκαιρινού.Σε αυτό το δρόμο μέχρι το < Καμαράκι > κανένας Τούρκος δεν είχε μαγαζί.Τα μαγαζιά στην πλατιά στράτα δεν κλείνανε παρά μόνο τρείς φορές το χρόνο,τα Χριστούγεννα,τα Φώτα και την Λαμπρή.

Δεξιά κατεβαίνοντας στην αρχή του δρόμου υπήρχε από την περίοδο της ενετοκρατίας η μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία της κυρίας των Αγγέλων που μέχρι το 1927-28 ήταν του Σαρχιανού Μιχάλη ο καφενές!!! Λίγο πιό κάτω, στην οδό Δελημάρκου υψώνονταν δύο εκκλησίες,η Αγία Ανασ- τασία και η Αγία Ειρήνη η οποία κατεδαφίστηκε και αυτή το 1928  ενώ μέχρι τότε είχε μετατραπεί σε δημόσια ουρητήρια!!!

rsz_img_5307 (1)

ΤΩΡΑ:Από τους πιό γνωστούς εμπορικούς δρόμους είναι σήμερα η Λεωφ.Καλοκαιρινού, κυρίως με είδη ένδυσης και υπόδησης.

1  Λ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ scan

ΤΟΤΕ:…Στην πλατιά στράτα βρίσκουνταν τα στιβανάδικα, τα γυαλάδικα, τα εμπορικά,  οι σπετσαρίες (φαρμακεία), φούρνοι, κουρεία και πολλοί καφενέδες των Χριστιανών, με τα μαγαζιά να είναι κολλητά το ένα με το άλλο.

rsz_img_5311

ΤΩΡΑ:”Περιμένοντας”την πεζοδρόμηση και αυτού του δρόμου…

1670_22

ΤΟΤΕ:… Από το Καμαράκι και μετά μέχρι την Χανιώπορτα βρίσκονταν οι τούρκικοι καφενέδες και η συνοικία του Γενί τζαμί.Γύρω από τους κεντρικούς δρόμους απλώνονταν οι μαχαλάδες,οι γειτονιές του Μεγάλου Κάστρου. Η Κιζίλ Τάμπια,το Γιουρούς Καπισί και το Γυαλί Κιόσκι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας ήταν συνοικίες τούρκικες και το πέρασμα από αυτές τις γειτονιές για πολλά χρόνια δεν ήταν ασφαλές για τους Χριστιανούς.Εκεί βρίσκονταν και τα κακόφημα <σπίτια> των Τούρκων.

Στο τέλος της πλατιάς στράτας στα δυτικά  βρίσκεται η ενετική πύλη του Παντοκράτορα, η πρόσοψη της οποίας είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.Από την πύλη αυτή γινόταν η είσοδος και η έξοδος των κατοίκων προς τα δυτικά της υπαίθρου αλλά και των άλλων πόλεων όπως για το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

rsz_img_0204__17__feb__13__ΠΥΛΗ__ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

ΤΩΡΑ:Από το Καμαράκι και μετά τα τελευταία χρόνια ο εμπορικός δρόμος χάνει σε δυναμική του και αυτό οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές του ήταν άνθρωποι της υπαίθρου, οι οποίοι τώρα βρίσκουν τα πάντα σε άλλες πιό κοντινές αγορές από τον τόπο κατοικίας τους.

5 Λ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

ΤΟΤΕ:…Στο τέλος του δρόμου, στη γωνία απέναντι από την ενετική πύλη του Παντοκράτορα, υπήρχε ο Σεχλιμπανές του Κολοψούζ,τούρκικη φιλανθρωπική κρήνη που πουλήθηκε σε ιδιώτη ως ανταλλάξιμο κτήμα το 1928 από την Εθνική Τράπεζα και καταστράφηκε!!!Δίπλα ήταν το μεγάλο χαμάμ του Βαρδάκη που σώζεται σήμερα στη συμβολή της οδού Φαιτάκη με την πλατεία της Χανιώπορτας.

rsz_img_5316

ΤΩΡΑ:Η περιοχή σήμερα δεν θυμίζει την ανατολίτικη εικόνα του Μεγάλου Κάστρου αφού όλοι οι μιναρέδες κατεδαφίστηκαν,λουτρά,τεκέδες, και παλιά σπίτια έδωσαν την θέση τους σε νέες οικοδομές. Ο ηλεκτροφωτισμός που ήρθε στο Ηράκλειο στις 24 Δεκεμβρίου το 1924 μαζί με το αυτοκίνητο έφεραν την επανάσταση στον τρόπο ζωής των κατοίκων του.

 

ΧΑΝΙΩΠΟΡΤΑ:

7 ΧΑΝΙΟΠΟΡΤΑ

ΤΟΤΕ: Η πύλη του Παντοκράτορα για τις Αρχές και τους κατοίκους εμπόδιζε την επέκταση και την ανάπτυξη της πόλης του νέου Ηρακλείου. Ετσι για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη επικοινωνία με την ύπαιθρο, αποφασίστηκε η κατεδάφιση τμήματος του τείχους στο σημείο όπου κατέληγε η κεντρική οδική αρτηρία της πόλης. Ανοίχτηκε αρχικά πλάι στην πύλη του Παντοκράτορα ένα ρήγμα όπου μετέπειτα κατασκευάσ-τηκε μία μεγαλύτερη πύλη αυτή της  Χανιώπορτας,  εξασφαλίζοντας  έτσι την επικοινωνία με την ενδοχώρα.

Μέσα και έξω από την νέα μεγάλη πύλη δημιουργήθηκε μία μικρή αγορά με μικρομάγαζα, καφενέδες και χάνια που υποδέχονταν τους επισκέπτες από την ύπαιθρο  στην νέα  πλέον πόλη του Ηρακλείου.

rsz_img_0207__17__feb__13__ΧΑΝΙΟΠΟΡΤΑ

ΤΩΡΑ:Η Χανιώπορτα αυτή η όμορφη μεγάλη πύλη, αποτελεί και σήμερα μία ατραξιόν της πόλης του Ηρακλείου.Παραμένει σπουδαίος κυκλο-φοριακός κόμβος εξυπηρετώντας  χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά από και προς το κέντρο του Ηρακλείου και όχι μόνο.Τα παραγγομάγαζια φυσικά δεν υπάρχουν πια για να αναδειχθούν έτσι  τα ενετικά τείχη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΩΝ ΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΕΙΧΩΝ(αρχή της Λεωφ. Ικάρου)

1670_28

ΤΟΤΕ: Οπως έχουμε αναφερθεί στο Α’ μέρος του αφιερώματος από την πρώτη δεκαετία του 20 ου αιώνα άρχισε η αλλοίωση του οχυρωματικού περιβόλου ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες και απαιτήσεις στα πλαίσια της μετατροπής του Ηρακλείου σε <σύγχρονη μεγαλούπολη ευρωπαικών προδιαγραφών>.Κατεδαφίστηκαν οι επιχωματώσεις μεταξύ του Αρχ. Μουσείου και του προμαχώνα Vitturi και επιχωματώθηκε η χαμηλή πλατεία του τείχους στη Μονή του Αγ.Φραγκίσκου προκειμένου να διαμορφωθεί η σημερινή Λεωφ. Ικάρου.

rsz_img_4549

ΤΩΡΑ: Με Βασιλικό Διάταγμα (1936) εγκρίθηκε ένα σχέδιο που περιέλαβε όλο το τμήμα της παλιάς πόλης  και τις περιοχές του Πόρου και της Ανάληψης έξω από τα τείχη.Εκτός των άλλων προέβλεπε τη διάνοιξη περιμετρικής λεωφόρου πλάτους 16 μέτρων που θα περιέβαλε την πόλη ακολουθώντας το ίχνος της εσωτερικής πλευράς των επιχωματώσεων των τειχών.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΙΚΑΡΟΥ(συνέχεια)

1 Λ ΙΚΑΡΟΥ - ΑΘΗΝΑ

ΤΟΤΕ: Τα πρώτα εργοστάσια της πόλης του Ηρακλείου ήταν τα βυρσοδεψεία,τα σταφιδοεργοστάσια,οι ελαιοβιομηχανίες και τα  σαπωνοποιεία όπως βλέπουμε στην φωτογραφία επί της Λεωφ. Ικάρου το σημερινό < Αθηνά >.

rsz_img_0186__10__feb__13__Λ__ΙΚΑΡΟΥ

ΤΩΡΑ: Τίποτα δεν θυμίζουν πλέον οι περιοχές έξω από τα ενετικά τείχη με την εξάπλωση των συνοικιών και των καταστημάτων σε όλες τις περιοχές του Ηρακλείου.Τα <αυθαίρετα> κτίσματα και η άναρχη δόμηση είναι σήμερα η μεγάλη πληγή της νέας πόλης του Ηρακλείου.

 

ΝΟΤΙΟ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

1  ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΑΓ ΑΝΔΡΕΑ

Ο Προμαχώνας του Αγίου Ανδρέα με τις Βρετανικές στρατιωτικές σκηνές. – Αριστερά η εξωτερική οχύρωση (φώτο του 1900).

ΤΟΤΕ:Η πρώτη οχύρωση  έγινε από τους  Άραβες γύρω στα 830 μχ. στην οποία η πόλη χρωστά το μεσαιωνικό της όνομα ΄Χάνδακας’ που σημαίνει φρούριο της τάφρου.Με την εγκατάσταση των Ενετών τα παλιά τείχη επισκευάστηκαν και λόγω της επέκτασης της πόλης  χτίστηκαν νέα και μεγαλύτερα.Η Οθωμανική  απειλή οδήγησε τους Βενετούς στον επανασχεδιασμό της οχύρωσης το 1462.Ο ευφυής  σχεδιασμός  χαρακτηρίζει την οχύρωση του Ενετικού Χάνδακα(Candia) ως το τελειώτερο οχυρωματικό έργο όλων των εποχών!!!

rsz_img_4378

ΤΩΡΑ:Η επέκταση της πόλης εκτός των τειχών έφερε και μεγάλες αλλάγές.H νέα πόλη ”κόλλησε” δίπλα στα τείχη με συνέπεια οι εξωτερικές οχυρώσεις αλλά και οι τάφροι να μπαζωθούν,νέες πύλες ανοίχτηκαν και πολλά σημεία των παλαιών τειχών κατεδαφίστηκαν.

ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

1670_34

ΤΟΤΕ: Ο προμαχώνας Ιησού από ανατολικά. Δεξιά οι εξωτερικές οχειρώσεις.Φωτ. G. Gerola 1900-1905

rsz_img_4397

ΤΩΡΑ:Μικροί χώροι πρασίνου και δημοτικό Parking

ΝΟΤΙΑ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

1670_36

ΤΟΤΕ:Προμαχώνας Βηθλεέμ. Δεξιά οι εξωτερικές οχειρώσεις.Φωτ. G. Gerola 1900-1905

rsz_img_4379

ΤΩΡΑ:Xώρος πρασίνου με αναψυκτήριο-στα παλιά ”Χεντέκια.”

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


1670_38

ΤΟΤΕ:Το ενετικό τείχος από τον προμαχώνα του Παντοκράτορα (Χανιώπορτα) μέχρι και αυτόν του Αγίου Ανδρέα. Αριστερά οι εξωτερικές οχειρώσεις.
Φωτ. G. Gerola 1900-1905

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 

 

1670_39

ΤΟΤΕ:ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ GEROLA 1900-1902.ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΒΙΤΟΥΡΙ,ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

rsz_img_4656

ΤΩΡΑ: Για να δημιουργηθεί η  Λεωφ. Δημοκρατίας και το πάρκο του Γεωργιάδη μέχρι τη σημερινή ανώνυμη οδό, μπαζώθηκε η τάφρος μεταξύ του αντίστροφου προμαχώνα και του προμαχώνα Βιτούρι ,κόβοντας την συνέχεια των τειχών.

396479_10150550756679396_777306158_n

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΧΥΡΟ-Αγίου Δημητρίου (Καπετανάκειο)

1670_42

ΤΟΤΕ:Το εξωτερικό οχυρό του Αγίου Δημητρίου (Καπετανάκειο)- Φωτ. G. Gerola 1900-1905

rsz_img_4551 (1)

ΤΩΡΑ: Πάνω σ’αυτό το οχυρό έχει χτιστεί το σημερινό Γυμνάσιο ”Καπετανάκειο”αλλά και μέρος της Ανάλυψης.

1670_44

ΤΟΤΕ:Εξωτερική οχύρωση νότια ανατολικά της πόλης με φόντο στο βάθος τον Γιούχτα.-Φωτ.G. Gerola 1900-1905

rsz_img_4373

ΤΩΡΑ: Η εικόνα που έχουμε σήμερα από το ίδιο σημείο νότιας της Χανιώπορτας.

 

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ… ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟ

1670_46

Το μεγάλο μεζερλίκι στη σημερινή περιοχή Ατσαλένιου! Από πλατεία  Σινάνη μέχρι τα Τρία Πεύκα!!!

 

OI MINΕΣ

rsz_img_4629

Για αυτούς που δεν το γνωρίζουν, οι μίνες ήταν στοές που έσκαβαν σε περίοδο πολιορκίας οι επιτιθέμενοι, προσπαθώντας να βάλουν εκρηκτικά κάτω από τα τείχη των αμυνόμενων.

1670_48

Οι μίνες της οδού Πυράνθου.. πριν  xτιστεί  σχολείο στο οικόπεδο εκείνο.

Οταν τα λόγια περισσεύουν…

1-ΧΕΝΤΕΚΙΑ

 

374208_155423167944320_1955526114_n

 

598872_155420317944605_555077865_n

 

483975_10151075804066416_763944190_n

424914_347904548593862_1138823524_n

 

-Ακολουθεί η συνέχεια του αφιερώματος με το Γ’και τελευταίο μέρος. 

-Επιμέλεια αφιερώματος :  Γ. Ιατρίδης

-Επιμέλεια φωτογραφίας:Ν. Κωστάκης

-Πηγές:Λιάνα Σταρίδα-Υπήρχε μία πόλη…

Άγνωστες γωνιές στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης (ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κο Ν.Φουκαράκη)

-Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη

-Να ευχαριστήσουμε επίσης για τις συμβουλές  του τον Μιχ.Καλογεράκη και  τον Νίκο Κωστάκη που επιμελήθηκε τις νέες

φωτογραφίες κάνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα και αφιερώνοντας πολλές ώρες εργασίας.

alexiptoto.com

 

Ηράκλειο:Ένα ταξίδι στο πέρασμα του χρόνου – Μέρος Γ’-Τα πολιτισμικά ”εγκλήματα”-(Φώτος)