Η μεγάλη «επίθεση»…4 εκατομμύρια πουλιά στον ουρανό της Ρώμης

1389

Αποδημητικά πτηνά είναι υπεύθυνα για κυκλοφοριακά προβλήματα και ατυχήματα στην ιταλική πρωτεύουσα.

Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλούς δρόμους της Ρώμης για καθαρισμό μετά την άφιξη 4 εκατομμυρίων πουλιών τα οποία άφησαν τεράστιο όγκο περιττωμάτων σε δρόμους και πεζοδρόμια μέχρι παγκάκια και μνημεία.

Σε συνδυασμό με τη βροχή και τα πεσμένα φύλλα το οδόστρωμα έγινε ιδιαίτερα ολισθηρό, με αποτέλεσμα να προκληθούν ατυχήματα, όπως πτώσεις μοτοσικλετιστών και διαστρέμματα πεζών.


Τα συγκεκριμένα πτηνά ονομάζονται ψαρόνια, γνωστά στην Ελλάδα ως μαυροπούλια, τα οποία φτάνουν στη νότια Ευρώπη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Συνήθως στη Ρώμη παραμένουν περίπου 1 εκατομμύριο ψαρόνια.

Η αύξηση της συγκέντρωσής τους οφείλεται, πέρα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, στη μείωση του δημοτικού προϋπολογισμού, γεγονός που οδήγησε στη μη ανανέωση διαφόρων συμβολαίων, όπως η υπηρεσία απομάκρυνσης πτηνών.

Το πρόβλημα αντιμετώπισαν οι δημοτικές αρχές που ανέλαβαν να καθαρίσουν τους δρόμους και να τους περάσουν με άμμο. Παράλληλα, παίζουν από μεγάφωνα ήχους αρπακτικών και ψαρονιών σε κίνδυνο, προκειμένου να τα αποθαρρύνουν από το να παραμένουν στην πόλη, ενώ επιστρατεύτηκαν και πέντε γεράκια από το Τέξας για να τα τρομοκρατήσουν.

Ωστόσο, τα πέντε γεράκια απέτυχαν στην αποστολή τους λόγω του μεγάλου μεγέθους του σμήνους.


Τελικά φαίνεται πως η φύση θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα, αφού με την πτώση της θερμοκρασίας τα πουλιά θα συνεχίσουν το αποδημητικό τους ταξίδι νότια προς την Αφρική.

nonews