Κοιμάστε κι εσείς με ανοιχτό το στόμα; Αν ΝΑΙ δείτε τι μπορεί να πάθετε…

1442

Κοιμάστε κι εσείς με ανοιχτό το στόμα το βράδυ; Αν η απάντηση είναι… καταφατική, τότε να ξέρετε ότι, άθελά σας, βλάπτετε τα δόντια σας σαν να είχατε πιει αναψυκτικό προτού κοιμηθείτε.

Όταν κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό, ξηραίνετε το στόμα σας γεγονός που… προκαλεί αύξηση των οξέων στην περιοχή, επισημαίνουν Βρετανοί ειδικοί και προσθέτουν: «Το ξηρό στόμα βλάπτει τα δόντια για τον ακόλουθο λόγο: Με το στόμα ανοιχτό κατά την διάρκεια του ύπνου, απομακρύνεται η προστατευτική δράση του σάλιου».

Το σάλιο, όπως υπογραμμίζουν οι οδοντίατροι, έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα βακτήρια του στόματος που δημιουργούνται από την παραγωγή οξέων. Μάλιστα, σε ορισμένα άτομα που κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα, τα επίπεδα οξείδωσης φθάνουν στο 3,6.  Πρόκειται για  υψηλό ποσοστό οξείδωσης σαν να έχει πιει κανείς ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή ένα αναψυκτικό προτού κοιμηθεί (εννοείται χωρίς να έχει πλύνει τα δόντια του), υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Καθώς τα επίπεδα οξέων αυξάνονται κατά την διάρκεια της νύχτας, ελλοχεύει ο κίνδυνος για διάβρωση των δοντιών αλλά και εμφάνισης της τερηδόνας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τo ph του στόματος -είναι το μέτρο οξείδωσης- φθάνει, κατά μέσο όρο, το 7,7. Όταν όμως κανείς κοιμάται με το στόμα ανοιχτό, τότε το ph του στόματος είναι, κατά μέσο όρο, 6,6 και μάλιστα σε ορισμένα άτομα, υπολογίζεται σε 3,6. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal opf Oral Rahabilitation», η έρευνα διεξήχθη για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν ο ύπνος με ανοιχτό το στόμα σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων τερηδόνας.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα άτομα που κοιμούνται συνήθως με το στόμα ανοιχτό, είναι αυτά που έχουν άσθμα και υπνική άπνοια.

via