Οι ειδικοί εξηγούν γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ (μα ποτέ) να κόβετε τις παρανυχίδες σας!

1003

Ποιος είναι ο σκοπός των παρανυχίδων;

Η παρανυχίδα είναι η φυσική ασπίδα των νυχιών, σύμφωνα με την Ντάνα Στερν, μία δερματολόγο και ειδική των νυχιών. Εμποδίζει το νερό, την υγρασία και τους οργανισμούς από το να μπουν στο νύχι. Εξηγεί, «Η παρανυχίδα βρίσκεται επάνω από το πιο σημαντικό μέρος του νυχιού, την “μήτρα” του νυχιού. Οποιοδήποτε τραύμα στην περιοχή των παρανυχίδων (κόψιμο, δάγκωμα, τράβηγμα) μπορεί να επηρεάσει την «μήτρα» και τελικά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εμφάνιση του νυχιού (αποχρωματισμό, γραμμές κτλ).»

Η μανικιουρίστα των επωνύμων, Ντέμπορα Λίπμαν, προσθέτει, «Με το δέρμα να είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας, οι παρανυχίδες είναι η τελευταία ασπίδα άμυνας ως ένα προστατευτικό εμπόδιο, μπλοκάροντας την εξάπλωση των βακτηρίων μέσα στο νύχι.»

Όταν τα βακτήρια μπαίνουν στο νύχι μέσω των παρανυχίδων, η Στερν λέει ότι αυτό το σενάριο καταλήγει σε μία κόκκινη, ελαφριά μόλυνση με την ονομασία acute paronychia. Η δερματολόγος σημειώνει ότι αυτές οι μολύνσεις πρέπει να αποξηρανθούν και να αντιμετωπιστούν από έναν γιατρό και ο ασθενής συνήθως χρειάζεται ένα αντιβιοτικό.

Εάν η υγρασία μπει στο νύχι από ένα τραυματισμένο «εμπόδιο», η Στερν λέει ότι το δέρμα πίσω από την παρανυχίδα θα γίνει κόκκινο και πρησμένο. Αυτό είναι γνωστό ως  chronic paronychia, και το νύχι τελικά θα μεγαλώσει με μη φυσιολογικό τρόπο, εάν η παρανυχίδα παραμείνει έτσι.

Αυτό που μπορείτε λοιπόν να κάνετε είναι να βάλετε με απαλό τρόπο την παρανυχίδα πίσω στη θέση της.

Για να το πετύχετε αυτό, η Στερν προτείνει να χρησιμοποιήσετε μία πετσέτα για να την βάλετε στη θέση της μετά από ένα ζεστό ντους ή αφού την έχετε μουλιάσει. Προειδοποιεί ενάντια στην χρήση προϊόντων που τις αφαιρούν επειδή τραυματίζουν εξίσου την προστατευτική ασπίδα που προσφέρουν.

Μία αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης θα σας βοηθήσει να τις θεραπεύσετε και να τις προλάβετε, σύμφωνα με την Λίπμαν.

Huffington Post