Οι ΗΠΑ έριξαν τη μεγαλύτερή τους μη-πυρηνική βόμβα στο Αφγανιστάν!

2041

Οι ΗΠΑ έριξαν τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Την είδηση επιβεβαιώνουν τέσσερις αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού με γνώση της εν λόγω αποστολής καθώς και το Πεντάγωνο.

Η ακτίνα της έκρηξης πιστεύεται πως έφτασε τα 300 μέτρα, με το όπλο να περιγράφεται ως «η μητέρα όλων των βομβών». Αυτό άλλωστε είναι το ψευδώνυμο της συγκεκριμένης βόμβας (MOAB). Η κανονική της ονομασία είναι GBU-43/B. Έχει βάρος 9.500 κιλά και μήκος περίπου 10 μέτρων.

Στόχος της αμερικανικής επίθεσης ήταν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, μαχητές του Ισλαμικού Κράτος στο Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, στόχος της βόμβας ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Η βόμβα περιείχε περίπου πέντε τόνους εκρηκτικών ενώ αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Τη βόμβα έριξε ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MC-130 υπό τις οδηγίες των ειδικών δυνάμεων της Αμερικανικής Αεροπορίας. H μητέρα όλων των βομβών είναι κατευθυνόμενη με GPS.

«Οι ΗΠΑ πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τις απώλειες», υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι το ISIS να καταστραφεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ανταμ Σταμπ.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν σκοτωθεί από την έκρηξη πολίτες.

Δείτε φωτογραφίες της βόμβας:

Η περιοχή που ο αμερικανικός στρατός έριξε τη βόμβα:

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον Νίκολσον, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

——————————————–