Ολλανδικές εκλογές: Νίκη Ρούτε, πανωλεθρία Ντάισελμπλουμ

592

Οι εκλογές που όλη η Ευρώπη περίμενε ολοκληρώθηκαν. Οι κάλπες στην Ολλανδία έκλεισαν και σύμφωνα με τα πρώτα Exit Poll, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, είναι ο μεγάλος νικητής παρά την απώλεια ψήφων!

Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια exit poll, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία. Από την άλλη ο ακροδεξιός Βίλντερς, αν και οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να καταλαμβάνει μέχρι και 30 έδρες φαίνεται να μένει μόλις στις 19 και θα λάβει και πάλι τη θέση του στην αντιπολίτευση.

Μεγάλος νικητής των εκλογών οι Πράσινοι που είδαν το ποσοστό τους να τετραπλασιάζεται, ενώ αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ που υπέστη τεράστια ήττα και βλέπει τις έδρες του να μειώνονται από 38 σε μόλις 9!

Τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων διαμορφώνονται ως εξής:

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 33 έδρες

PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 20 έδρες

CDA – Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

GL- Πράσινοι Αριστεροί: 14 έδρες

SP- Σοσιαλιστικό Κόμμα: 14 έδρες

PvdA- Εργατικό Κόμμα: 9 έδρες

CU- Χριστιανική Ενωση 5 έδρες

PvdD Κόμμα για τα Ζώα 5 έδρες

50PLUS 4 έδρες

Denk 3 έδρες

SGP-Μεταρρυθμιστικό Πολιτικό Κόμμα 3 έδρες

FvD 2

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Το θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, που θα αναλάβει τις τύχες της Ολλανδίας, ίσως είναι πρόωρο. Πρόκειται άλλωστε για μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του Guardian, στηριγμένη στο Exit Poll, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στην βουλή των 150. Η μια θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους που αθροίζουν 85 έδρες. Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.