Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου και το «4.1 miles» της Δάφνη Ματζιαράκη υποψήφια για Όσκαρ

1284

Δύο εβδομάδες μετά την απονομή των 74ων Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Βραβείων της Χρονιάς (Golden Globe Awards) – εκεί όπου το «La La Land» θριάμβευσε κερδίζοντας επτά Χρυσές Σφαίρες – τη σκυτάλη παίρνει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών, ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες για την 89η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ. Aξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, είναι Υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου, με την ταινία «Αστακός» (The Lobster – 2015).

Όπως στις Χρυσές Σφαίρες, έτσι και στα Όσκαρ, την κούρσα των υποψηφιοτήτων οδηγεί, όπως αναμενόταν, η ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ «La La Land», η οποία συγκέντρωσε συνολικά 14 υποψηφιότητες, ισοφαρίζοντας μάλιστα το ρεκόρ του θεσμού, μαζί με τον “Τιτανικό” του 1997 και το θρυλικό φιλμ “All About Eve” του 1950. Ακολουθούν δύο εξαιρετικά έργα στο είδος τους, το «Moonlight» και το «Arrival», με 8 υποψηφιότητες.

Μετά τον «Κυνόδοντα» (Dogtooth – 2009) – την ταινία που για πολλούς άλλαξε την νεότερη ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου – ο Γιώργος Λάνθιμος θα περπατήσει και πάλι στο κόκκινο χαλί της τελετής απονομής των Όσκαρ.

Εκτός από τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, που είναι υποψήφιοι για όσκαρ καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Αστακός», στις λίστες με τις υποψηφιότητες υπάρχει μια ακόμη ελληνική συμμετοχή. Πρόκειται για τη Δάφνη Ματζιαράκη, την Ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας του Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, που είναι υποψήφια για Όσκαρ με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της «4.1 miles».

Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο, παρουσιάζει την προσφυγική με κεντρικό ήρωα έναν λιμενικό. «4,1 μίλια» είναι η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια και όπως σημειώνει η Δάφνη Ματζιαράκη:

«Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου “4.1 Miles”, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας».

Πριν από μερικούς μήνες, το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου και πλέον συμμετέχει στο επίσημο Φεστιβάλ ως υποψήφιο για όσκαρ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «4.1 miles»