Ποιες θα είναι οι υπερεξουσίες του Ερντογάν-Τι ακριβώς αλλάζει και πότε μετά το δημοψήφισμα

2340

Μετά τη διαφαινόμενη -αν και οριακή- νίκη του “ναι” στο τουρκικό δημοψήφισμα, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.

Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού και μια σειρά υπερεξουσίες για τον πρόεδρο, μεταξύ των οποίων να ορίζει τους υπουργούς και έναν ή δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, να επιλέγει έξι μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, να εκδίδει προεδρικά διατάγματα και να κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη, ως κερασάκι στην τούρτα, ο Ερντογάν κάνει ένα ακόμη δώρο στον εαυτό του: “Μηδενίζει” όλα τα χρόνια που υπήρξε μέχρι τώρα πρόεδρος, και ξεκινά με “μηδέν” στο κοντέρ, ελπίζοντας να είναι στο τιμόνι της Τουρκίας μέχρι το 2029, χωρίς να πάψει να έχει σχέσεις και με το κόμμα του!

Αναλυτικά οι αλλαγές:

Διευρύνονται οι εξουσίες του προέδρου

Βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Καταργείται το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στον δικαστικό τομέα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.

Τα στρατοδικεία -που έχουν στο παρελθόν καταδικάσει σε θάνατο πολλούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και τον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερέ,ς μετά το πραξικόπημα του 1960, θα απαγορευθούν – πλην εξαιρέσεων.

Κοινοβούλιο

Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι θα μειωθεί από τα 25 έτη που είναι τώρα στα 18.

Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, έναντι τεσσάρων που ισχύει τώρα.

Το κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να μπορεί να καταρτίζει, να τροποποιεί και να καταργεί νόμους. Επίσης θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για τους τομείς που αφορούν τις διευρυμένες εκτελεστικές του εξουσίες.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.

Αν ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διενεργηθεί έρευνα, όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με διευρυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η χώρα θα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο σε περίπτωση «εξέγερσης ενάντια στην πατρίδα» ή όταν σημειώνονται «βίαιες ενέργειες που απειλούν το έθνος με διχασμό».

Ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτού θέσει σχετικό ερώτημα στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα μπορεί να την παρατείνει, να την αναστέλλει ή να περιορίζει τη διάρκειά της.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα μπορεί να τίθεται σε ισχύ για έξι μήνες, και στη συνέχεια θα μπορεί να παρατείνεται για ανώτατη περίοδο 4 μηνών κάθε φορά.

Πρόεδρος ως το 2029;

Το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και για δύο φορές το ανώτατο. Πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένος να παύει τις σχέσεις του με το κόμμα του.

Ο Ερντογάν, 63 ετών, εκλέχθηκε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας επί 12 χρόνια.

Η τρέχουσα θητεία του ως πρόεδρος δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα. Οπότε, ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029.

Τέσσερα από τα 18 άρθρα του πακέτου των συνταγματικών αλλαγών που ψηφίστηκαν θα μπουν αμέσως σε εφαρμογή μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τα υπόλοιπα άρθρα το 2019 έπειτα από τις εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου.

Τα άρθρα που θα εφαρμοστούν αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην επίσημη εφημερίδα και εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις, είναι αυτά που αφορούν την κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων και την κατάργηση της Ανώτατης Επιτροπής Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) και αντικατάστασή της από την Επιτροπή Δικαστών και Εισαγγελέων (ΗSK).

Θα ισχύει επίσης αμέσως η μείωση στην ηλικία των 18 του δικαιώματος εκλέγεσθαι, αλλά θα εφαρμοστεί στις πρώτες εκλογές. Θα έχει επίσης το δικαίωμα ο Τούρκος Πρόεδρος να γίνει μέλος του ΑΚΡ και στη συνέχεια αρχηγός πάλι του κόμματος.

Ωστόσο οι αλλαγές στο σύστημα διοίκησης θα γίνουν με τις πρώτες εκλογές στις 3 Νοεμβρίου του 2019. Οι εκλογές για την ανάδειξη του Κοινοβουλίου και οι Προεδρικές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια την ίδια μέρα και ο αριθμός των βουλευτών από 550 θα αυξηθεί στους 600.

Μέχρι τότε οι εξουσίες του Προέδρου θα παραμείνουν οι ίδιες εκτός από το ότι θα μπορεί να είναι κομματικός, ενώ η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσουν τα καθήκοντά τους. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στις εκλογές του 2019 θα περάσει στην ιστορία ως ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η Βουλή όμως μπορεί να λάβει απόφαση για πρόωρες εκλογές με τον όρο να γίνουν και Προεδρικές εκλογές ταυτόχρονα. Σε μια τέτοια περίπτωση τότε το νέο σύστημα διοίκησης μπορεί να μπει σε εφαρμογή πριν του 2019.

Το ΑΚΡ έχει τη δύναμη στη Βουλή για να αποφασίσει κάτι τέτοιο, αλλά αν γίνουν πρόωρες εκλογές τότε σημαίνει ότι θα η θητεία του Ταγίπ Ερντογάν που θα τελείωνε το 2019 , θα έχει μειωθεί.  Επομένως, ακόμη και εάν η πιθανότητα θεωρείται μικρή, εξαρτάται από τον Ερντογάν.

Πάντως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και ο Ερντογάν και ο Γιλντιρίμ έδωσαν το μήνυμα ότι στην ατζέντα τους δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Ωστόσο στα πολιτικά παρασκήνια εξακολουθεί να γίνεται αναφορά σε ‘πρόωρες εκλογές μέχρι το τέλος της χρονιάς’.

Το θέμα που επίσης συζητείται είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει να γίνει αμέσως Πρόεδρος του ΑΚΡ. Ο Ερντογάν μπορεί να θέλει να γίνει αμέσως πρόεδρος του κόμματος, διαφορετικά θα γίνει το εκλογικό συνέδριο του κόμματος το 2018 όπως είναι προγραμματισμένο και θα αναλάβει τότε την προεδρία, αφού προηγουμένως γίνει μέλος του κόμματος και πάλι.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, μέχρι να γίνουν εκλογές για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, θα συνεχίσει να είναι Πρωθυπουργός και θα είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επίσης.

Αυτό που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην επίσημη εφημερίδα είναι η κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων. Θα καταργηθεί το Ανώτατο Στρατιωτικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Διοικητικό Στρατιωτικό Δικαστήριο (AYIK) και τα στρατιωτικά δικαστήρια.

Τα μέλη τους θα μπορούν να διοριστούν ως δικαστές ή εισαγγελείς ή ως νομικοί σύμβουλοι στο Υπουργείο Άμυνας ή το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Επίσης μέσα σε 30 μέρες η Ανώτατη Επιτροπή Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) θα μετονομαστεί σε Επιτροπή Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK) και τα μέλη της θα μειωθούν από 22 σε 13.

Θα δοθεί τέλος στα καθήκοντα της επιτροπής και θα διοριστούν ξανά από την αρχή τα έντεκα μέλη της, πλην των Υπουργού και Υφυπουργού Δικαιοσύνης. Τα τέσσερα από αυτά τα μέλη θα τα διορίσει ο πρόεδρος, τα τρία το Ανώτατο Δικαστήριο, το ένα το Συμβούλιο του Κράτους, και τα τρία από τη βουλή.

————————————————-

 

 

philenews koutipandoras