Πού είναι θαμμένος ο Θουκυδίδης και άλλα: Μυστικά από τις γειτονιές της Αθήνας που σίγουρα δεν γνώριζες!

1744

Ξέρετε πού λέει ο αθηναϊκός θρύλος ότι είναι θαμμένος ο Θουκυδίδης; Ποιο είναι το πεζούλι με την καλύτερη θέα στα Αναφιώτικα; Ποιο κτίριο του Μεταξουργείου έχει ακόμα ανοικτές πληγές από τις σφαίρες του Εμφυλίου –τις οποίες μπορείτε να δείτε σφηνωμένες στους τοίχους του;

Λίγα μέτρα πάνω από την Πλατεία Μερκούρη των Άνω Πετραλώνων, υπάρχουν δύο μικρά δρομάκια, οι οδοί Ψαμάθης και Αιθέριας, που μοιάζουν να τηλεμεταφέρθηκαν εδώ από κάποιο νησί: Χαμηλά λευκά ασβεστωμένα τειχάκια, λουλουδιασμένες αυλές, χαριτωμένες μονοκατοικίες και φουντωτές μπουκαμβίλιες.

Έξτρα μπόνους, το ότι εκεί που τελειώνουν ξεκινά ο λόφος του Φιλοπάππου. Στα Αναφιώτικα, υπάρχει ένα και μοναδικό χαμηλό πεζούλι για να καθίσετε και να χαζεύετε από ψηλά τα φώτα της πόλης και τον Λυκαβηττό απέναντι, στην απόλυτη ησυχία. Βρίσκεται δίπλα στο σπιτάκι με τον αριθμό 34. Στη γωνία των οδών Αιόλου και Χρησοσπηλιωτίσσης, πολύ κοντά στην Αγία Ειρήνη, υπάρχει ένα υπέροχο γλυπτό του Φασιανού που (στοιχηματίζουμε) δεν είχατε προσέξει ποτέ μέχρι τώρα.

athensville

 

Αν κοιτάξετε χαμηλά στους τοίχους του νεοκλασικού στη γωνία των οδών Μυλέρου και Κεραμεικού, θα δείτε τις τρύπες με τις σφαίρες από τα Δεκεμβριανά του 1944. Το νεοκλασικό, γνωστό και ως Αρχοντικό Νεγρεπόντη, στέγαζε τότε τη βρετανική πρεσβεία.Σε ένα από τα λιγότερο εξερευνημένα κομμάτια του λόφου του Φιλοπάππου (το οποίο θα βρείτε ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουμε εδώ) υπάρχει ένας λαξευμένος βράχος, στον οποίο η παράδοση θέλει ενταφιασμένους τον Κίμωνα και τον Θουκυδίδη.

aaa

Το Υπουργείο Πολιτισμού, βέβαια, λέει ότι πρόκειται για παρερμηνεία αρχαίων συγγραμμάτων του Ηρόδοτου και του Παυσανία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ένας από τους ομορφότερους μικρούς πεζόδρομους της πόλης, δεν πλαισιώνεται από μπαράκια, δεν μαζεύει πλήθη κόσμου στις «όχθες» του και δεν αναγράφεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς.
Είναι η μικρούλα οδός Καλλισπέρη, στη γειτονιά του Μακρυγιάννη, πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης, με τα καταπληκτικά νεοκλασικά της και μια ντιζαϊνάτη παιδική χαρά που, αντί να κρύβεται πίσω από κάγκελα και φράχτες, αποτελεί κομμάτι του ίδιου του πεζόδρομου.
aa