Πρώην μηχανικός Mozilla: Μην χρησιμοποιείτε antivirus – Δηλητηριάζει τον υπολογιστή σας

1829

Αν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε antivirus τρίτων στον υπολογιστή ή το laptop σας, μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψετε τον υπολογιστή σας μακροπρόθεσμα.

Αυτό υποστηρίζει ένας πρώην μηχανικός της Mozilla. Έχει αναρτήσει ένα λεπτομερές blog post, σχετικά με το γιατί η εγκατάσταση antivirus τρίτων, είναι πραγματικά επιβλαβής για τον υπολογιστή σας.

Ο Robert O’Callahan, που ανήκε στο παρελθόν στους κατασκευαστές του προγράμματος περιήγησης Firefox, ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό μπορεί να «δηλητηριάσει το οικοσύστημα λογισμικού». Συμβούλευσε τους χρήστες να μην αγοράσουν AV ή να το απεγκαταστήσουν αν το έχουν ήδη εγκαταστήσει και απλά να χρησιμοποιήσουν το Windows Defender της Microsoft.

Ο Robert λέει ότι η ανταλλαγή tweet με το μηχανικό ασφαλείας του Chrome, Justin Schuh και οι πληροφορίες του εμπειρογνώμονα ασφάλειας Dr Vesselin τον οδήγησαν να γράψει το μήνυμα.

Στο post του, ο ίδιος κατηγορεί τους πωλητές AV ότι δεν ακολουθούν «συνήθεις πρακτικές ασφαλείας», σε αντίθεση με τη Microsoft την οποία αποκαλούσε «γενικώς αρμόδια». Εξήγησε:

«Τα AV προϊόντα, δηλητηριάζουν το οικοσύστημα λογισμικού, καθώς ο επεμβατικός και ελάχιστα εφαρμοζόμενος κωδικός τους, καθιστά δύσκολο για τους πωλητές προγραμμάτων περιήγησης και άλλους προγραμματιστές να βελτιώσουν τη δική τους ασφάλεια.»

Σχετικά με τις μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις αυτών των προϊόντων, ο Rober λέει ότι τα προϊόντα αυτά μπορεί να σπάσουν και άλλα ασφαλή προϊόντα, όπως τα προγράμματα περιήγησης. Είπε ότι λόγω των αποτελεσμάτων των προϊόντων AV, οι χρήστες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα προγράμματα περιήγησης δεν είναι καλά. Τα προϊόντα AV μπλοκάρουν επίσης σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας που μπορεί να βάλουν τους υπολογιστές σε κίνδυνο.

Ο Robert ζητάει από τους χρήστες PC και laptop να χρησιμοποιούν το μητρικό AV προϊόν της Microsoft, Microsoft Defender για να προστατεύσουν τους υπολογιστές τους από ιούς, trojans και malware.

Ο Robert έχει δίκιο σε ένα πράγμα όμως. Τα προϊόντα AV, καταναλώνουν πολύ χώρο αποθήκευσης και καθυστερούν τη μνήμη RAM. Μπορούν επίσης να κάνουν τους υπολογιστές κάπως υποτονικούς και μερικές φορές μπλοκάρουν νόμιμα λογισμικά επισημαίνοντάς τα. Μπορούν επίσης να κάνουν την εγκατάσταση των οδηγών λίγο δύσκολη.

Ωστόσο, το να απαξιώνουμε πλήρως τα προϊόντα AV είναι λίγο ανόητο, τη στιγμή που η ίδια η Microsoft έχει πει ότι ο Microsoft Defender της είναι ένα προϊόν σε εξέλιξη και δεν μπορεί να είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικό.

Πηγή: secnews