Τα ΙΚΕΑ ξαφνιάζουν τους πελάτες τους αναπαριστώντας ένα σπίτι στη Συρία

1440

Ήταν 15 Μαρτίου του 2011. Το πρόταγμα της Αραβικής Άνοιξης ήταν ακόμη πολύ ηχηρό και δυο μικρές διαδηλώσεις κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, καταστάλθηκαν βίαια από το καθεστώς του Άσαντ.

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων έφερε αντίδραση. Και αυτή περαιτέρω καταστολή από τις δυνάμεις του Άσαντ. Η Αραβική Άνοιξη είχε… ξημερώσει στη Συρία, εκείνον τον πρώτο μήνα της Άνοιξης του 2011. Και μαζί η ατελείωτη βαρυχειμωνιά του τρόμου, της τρομοκρατίας, του αίματος και των βιαιοτήτων, από κάθε πλευρά αλλά και ένα κύμα προσφύγων που σπάνια έχει καταγραφεί στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις ωστόσο έχουν βρει ένα απομακρυσμένο (σχετικά) πεδίο σύγκρουσης για τα δικά τους συμφέροντα.

Εν τω μεταξύ, ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στη Νορβηγία πήρε την πολύ θετική πρωτοβουλία να αναπαραστήσει μετά από τόσα χρόνια σκληρού πολέμου, ένα πραγματικό σπίτι στη Συρία. Η κίνηση αυτή αφορά στην αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας υπέρ των προσφύγων.ikea-siria-1

Πρόκειται για ένα σπίτι που υπάρχει πραγματικά στη Δαμασκό και ανήκει στη Rana και την 9μελή οικόγενειά της μένοντας σε 25 τετραγωνικά μέτρα. Όταν χρειάστηκε να φύγουμε για αναζήτηση ασφάλειας, δεν είχαμε αρκετά χρήματα για να μείνουμε σε ένα καλύτερο μέρος. Δεν είχαμε λεφτά για στρώματα και κουβέρτες και για ρούχα, δηλώνει η Rana. Κάθε τιμή σε κάθε αντικείμενο είναι και μια παράκληση για δράση και βοήθεια άμεσα.

ikea-siria-2ikea-siria-5ikea-siria-4ikea-siria-3