Φωτογραφίες που απαντούν στο ερώτημα “Τι είν’η πατρίδα μας;”

1658

πό τα πιο σημαντικά γεγονότα της προηγούμενης σεζόν στην Καλαμάτα ήταν τα εγκαίνια του χώρου της μόνιμης έκθεσης της συλλογής παραδοσιακών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Εκεί πηγαίνουμε σήμερα.

Το νέο μικρό μουσείο βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την πλατεία 23ης Μαρτίου (σήμερα τα χιλιάδες πουλιά στα δέντρα τραγουδούν σαν τρελά), στην οδό Σταδίου, στην «πάνω» πλευρά της πόλης. Το σημείο είναι κάπως κέντρο-απόκεντρο, ο φαρδύς δρόμος και η μικρή ανηφόρα-κατηφόρα του σημείου δίνουν προοπτική στον επισκέπτη για να θαυμάσει με την ησυχία του το διώροφο νεοκλασικό κτήριο. Το κτίριο Βογιόπουλου-Πλεμμένου, διατηρητέο του τέλους του 19ου αι. και ιδιοκτησίας του Δήμου, παραχωρήθηκε στο Λύκειο των Ελληνίδων για τη στέγαση της συλλογής με τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του με ιδωτικές δαπάνες.

Η συλλογή των ενδυμασιών δημιουργήθηκε από τη Βίκυ Καρέλια, της οικογένειας των καπνοβιομηχάνων. Η κα Καρέλια κατέχει ξεχωριστή θέση στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, πραγματική grande dame που συμμετέχει ενεργά σε πολλές δραστηριότητες αλλά το όνομά της έχει πάνω απ’όλα συνδεθεί με το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας, ένα πολύ δυναμικό σωματείο του οποίου είναι πρόεδρος εδώ και πολλά χρόνια.

Οι γνώσεις της γύρω από την παραδοσιακή ενδυμασία και το πάθος για άψογη εμφάνιση είναι τέτοια που, σύμφωνα με τον αστικό καλαματιανό μύθο, η Πρόεδρος επιμελείται προσωπικά το δέσιμο του μαντηλιού κάθε χορεύτριας του Λυκείου πριν από τις παραστάσεις, διαθέτοντας μια δεξιοτεχνία καθόλου κοινή. Χαρακτηριστική φωτογράφησή της από το φακό του Σπύρου Στάβερη είναι αυτή εδώ.

Αφού θαυμάσουμε την αναπαλαίωση του κτιρίου εξωτερικά (αρχιτ. μελέτη Θαν. Κυρατσούς), μπαίνουμε στο Μουσείο, όπου τα πάντα είναι πολύ οργανωμένα, σύγχρονα και εντυπωσιακά.

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

 

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

 

Φωτο: Διονύσης Κούβελας

———————————————————————

lifo.gr