10 φωτογραφίες απο το παρελθόν που σοκάρουν ακόμα και σήμερα

15825

Φωτογραφίες των περασμένων αιώνων βγαλμένες απο τις χειρότερες στιγμές της ανθρωπότητας.

1. Το μωρό της Σανγκάης

01

Ώρες μέτα τον βομβαρδισμό της Σανγάης από τις Ιαπωνικές δυνάμεις.

2. Τα δάκρυα του νεαρού Γερμανού

01Φωτογραφία τραβηγμένη 1 μέρα πριν την παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας. Εδώ φαίνεται η απόλυτη απογοήτευση στο προσώπο του νεάρου ο οποίος είναι μέλος της Χιτλερικής Νεολαίας.
3. Το ξέσπασμα της ‘Ισπανικής’ Γρίπης01Η Ισπανική Γρίπη ήταν πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21.640.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Η ειρωνία είναι ότι και οι τρείς άντρες που απεικονίζονται απεβίωσαν παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει.

4. Το Ατλαντικό σκλαβοπάζαρο

04

Ολα τα παιδιά που απεικονίζονται προορίζονταν για την Βραζιλία όμως το ευτυχές της υπόθεσης είναι  οτι διασώθηκαν και επέστρεψαν στην Αφρική.

5. Διάσωση στο Τείχος του Βερολίνου

05Το παιδί που απεικονίζεται έχει διαχωριστεί απο τους γονείς του οι οποιοι βρίσκονται στο Δυτικό Βερολίνο. Ο νεαρός στρατιώτης παίρνει το ρίσκο και περνάει το μικρό αγόρι στην άλλη μεριά. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε και εθεάθη απο τους ανώτερους του στρατιώτη και κανείς δεν ξέρει το τι απέγινε.

6. Λίγο πριν τον αποκεφαλισμό

06Φωτογραφία που αποτέλεσε τεράστιο προπαγανδιστικό μέσο της ιμπεριαλιστικής Βρετανίας ώστε να προβάλουν τους Κινέζους ως ‘αγροίκους’ και να επιβεβαιώσουν την ανωτερότητα τους.

7. Αδιαφορία στον θάνατο

01

Ο Μεγάλος Λοιμός  ή Γολόντομορ  υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που συνοδεύτηκε από το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.  Φανταστείτε τι τρόμο έχουν βιώσει αυτοί οι άνθρωποι που απλα αδιαφορούν στη θέα των πτωμάτων .

8. Γυναίκα στη Μογγολία

08

Μια γυναίκα καταδικασμένη να πεθάνει απ’ την πείνα. Αν και δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν αυτή η μορφή βασανιστηρίου αποσκοπούσε στη θανάτωση της γυναίκας η απλά στον παραδειγματισμό των περαστικών.

9. Αδέρφια στο Ναγκασάκι

094

Το μικρότερο αγόρι στη φωτογραφία είναι νέκρο. Ο μεγαλύτερος αδελφός του κουβάλησε τον μικρότερο μέχρι το χώρο αποτέφρωσης ως φόρο τιμής. Ο Αμερικανός φωτογράφος δήλωσε οτι καθ’όλη τη διάρκεια της αποτέφρωσης, το νεαρό αγόρι στεκόταν ακίνητο και αρνήθηκε να κλάψει. Δάγκωσε τα χείλη του τόσο δυνατά που μάτωσαν. Μια ιστορία απίστευτης θλίψης και γενναιότητας.

10. Μαζικός Τάφος

10

Λίγο πριν την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλσεν που ανάμεσα στα θύματά του ήταν η Άννα Φρανκ. Ο άντρας στη μέση είναι ο γιατρός του στρατοπέδου Φριτζ Κλάιν ο οποίος απαγχωνίστηκε το Δεκέμβριο του 1945.