6 (ασυνήθιστα) σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο

1173
Δεν είναι μόνο το χασμουρητό και η κούραση που δείχνουν ότι χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο. Δες έξι ακόμα σημάδια που θα πρέπει να σε κάνουν να πέφτεις νωρίτερα για ύπνο.
 

Ακόμα κι αν ο καφές καταφέρνει να σε κρατήσει ξύπνιο περισσότερες ώρες και να διώξει για λίγο το χασμουρητό, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο εμφανή σημάδια, που δείχνουν ότι το σώμα σου έχει ανάγκη από ύπνο.

 

1. Πεινάς

Αν πεινάς όλη μέρα (και δεν έχεις παραλείψει το πρωινό σου ούτε έχεις αυξήσει τις ώρες που γυμνάζεσαι) μπορεί η πείνα σου να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Έρευνα συνδέει την αίσθηση της πείνας με τα αυξημένα επίπεδα μιας ορμόνης (ghrelin). Η άνοδος της συγκεκριμένης ορμόνης αυξάνει την όρεξη για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρασκες και θερμίδες. Έτσι, εξηγείται γιατί αν δεν κοιμάσαι αρκετά παίρνεις βάρος.

2. Έχεις κακή διάθεση

Η κακή σου διάθεση μπορεί να μην οφείλεται μόνο στο στρες και στην οικονομική κρίση, αλλά και στην έλλειψη ύπνου. Ερευνητές απέδειξαν ότι αν δεν κοιμάσαι αρκετά, έχεις 60% περισσότερες πιθανότητες να είσαι πιο κακοδιάθετος και ευαίσθητος σε αρνητικά γεγονότα.

3. Ξεχνάς ευκολότερα

Οι λίγες ώρες ύπνου έχουν συνδεθεί με προβλήματα, όπως η διάσπαση της προσοχής, η σύγχυση, η μικρότερη εγρήγορση και η έλλειψη συγκέντρωσης. Την επόμενη φορά που θα ψάχνεις πού είναι τα κλειδιά σου, για σκέψου πόσες ώρες κοιμήθηκες το βράδυ;

4. Κρυολογείς συχνότερα

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερα έχουν πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα και διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κρυώσουν.

 

 

5. Είσαι πιο απρόσεκτος από ό,τι συνήθως

Σου χύνεται το γάλα, σου πέφτουν πράγματα από τα χέρια, χτυπάς. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει για ποιο λόγο ακριβώς συμβαίνει αυτό, αν δεν κοιμάσαι αρκετά είναι πιο πιθανό να έχεις πιο αργά αντανακλαστικά και οι αντιδράσεις σου να επιβραδύνονται.

6. Δεν έχεις όρεξη για σεξ

Η έλλειψη ύπνου μειώνει τη διάθεση για σεξ και αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τι άλλο θες για να κοιμάσαι περισσότερο;

 

πηγή:cosmo.gr